fcb.portal.reset.password

Així serà el nou Accés 14 vist des de l'exterior

Perspectiva aèria del nou Accés 14, un cop dins les instal·lacions

This week work begins on the second phase of the restructuring and modernisation of FC Barcelona’s entrances and service areas, a project that started a year ago with the construction of the new Social Area and Auditori 1899. The finishing point will come at the end of the year when the Camp Nou is definitively reopened to the district of Les Corts in the form of a new entrance designed to benefit the connection between the Club’s premises and its neighbours, with the creation of new public spaces.

Access 14, in Av. Arístides Maillol, will become the main entrance to the ground, replacing the entrance in C/Joan XXIII. The new entrance will clearly separate the entrances for vehicles and pedestrians, with the latter now able to enter without being bothered on broad pavements. The steep slopes on the forecourt will also be eliminated, meaning that the Social Area and the Commercial Area (i.e. the Boulevard, the passage between the Palau Blaugrana and the FC Botiga Megastore) will be connected by a gardened area.

New Boulevard connection

The major conversion of the area will create a pleasant and comfortable walk between the new Social Area and the Museum and Ticketing Area, where the largest crowds of visitors tend to accumulate. The new connection will lead from Access 14 to Access 9, which will also be restored to welcome the thousands of visitors that come to the Camp Nou every year. In addition, a ramp for wheelchair users will be added to Access 15.

South Goal ticket booths to move

Another part of the project is the relocation of the South Goal ticket booths in Travessera de Les Corts to a new building with the corresponding services and features. It will be located beside a new square between the aforesaid Access 14 and the new Social Area. Likewise, the ‘La Caixa’ office will also be moved so that it can be entered directly from the street.

Functional nature

Functionality has been one of the goals of this project ever since the outset, seeking a modern, timeless and austere appearance. To maintain a sense of continuity, the same materials will be used as those already employed for the new Social Area and the Auditori 1899 (aluminium plating, galvanised iron, treated wood and concrete paving). So despite the wide range of different types of space, they will all give the impression of forming a single unit.

As the project involves such a large volume of spatial movement, a Special Urban Plan has been issued in conjunction with Barcelona City Council, and this was presented to local neighbourhood associations prior to being published in the official state bulletin. As already announced, the total estimated budget for the project is 1.5 million euros.

Back to top